Utopia TPE

Trecand peste faptul ca expresia este improprie, nu este vorba despre power exchange ci despre power transfer, TPE (total power exchange) reprezinta o forma de raport D/s in care ni se spune ca partea s cedeaza in totalitate drepturile sale partii D. In comunitatile SM se face distinctie intre TPE si EPE (erotic power exchange), iar prima este vazuta ca fiind valoric superioara celei de-a doua, forma suprema a unui raport D/s.
Este visul tuturor incepatorilor aflati in exuberanta descoperirii sa ajunga sa traiasca un raport TPE. Altii, mai circumspecti si poate mai inclinati catre ratiune, aleg sa viseze la un TPE la termen, “o saptamana de TPE, va rog”. Asta imi aminteste de o scena din Strip Search cand profesorul isi intreaba studentii “Guvernul spune ca ar fi capabil sa elimine defintiv terorismul in lume, daca accepti sa renunti la toate drepturile tale pentru o zi. Ai face-o?” Toti studentii au fost foarte incantati sa consimta. Apoi, profesorul mareste miza, pana la o saptamana, o luna, un an, zece ani. Pe masura ce “miza” creste, tot mai multi refuza propunerea, desi in fond este acelasi lucru. Pentru ca daca renunti la toate drepturile tale nu e nevoie sa dureze nici macar o zi ca cel caruia i le-ai delegat sa isi exercite dreptul lui la viata ta.
Dupa parerea mea, aceste “practici” ar trebui sa ramana exact acolo unde le este locul: in zona fantasmelor. Creeaza confuzie si respingere pentru persoane mai gingase la minte sa se raporteze continuu la acest mult-trambitat ideal. De asemenea pare ca nimeni nu da importanta faptului ca unui astfel de ipotetic raport ii lipsesc toate cele trei elemente ale principiului Safe, Sane and Consensual. In primul rand, gasesc ca nu este o marca a vreunei sanatati mentale deosebite sa iti doresti sa renunti la toate drepturile tale sau sa iti doresti ca cineva sa faca asta in favoarea ta. Fara discutie nu este o practica pe care am putea-o numi sigura si nu in ultimul rand, “consensual” nu e decat o singura data, cand teoretic de buna voie renunti la drepturile tale, apoi consensualitatea nu mai poate exista la nivel de concept.
Inutil sa spun ca eu nu am intalnit si nu am auzit/citit nicaieri ca un astfel de raport sa existe in realitate, dincolo de tot felul de marturii fantasmagorice ale unor autointitulati initiati sau diverse scrieri erotice. Si cred ca e foarte bine asa.
Mi-ar placea insa ca ideea de TPE sa fie mai putin prezenta in discutiile ce se doresc serioase sau educative. Asta ar insemna probabil ca oamenii sa aiba curajul de a-si trai fanteziile in lumea reala si nu doar in imaginatie, ocazie cu care aceasta fantezie extrema si-ar capata locul firesc, devenind din utopie – distopie.

Advertisements

One response to “Utopia TPE

  • John Agnostico

    Ai dreptate, TPE nu exista cu adevarat, dar pentru unii este un ideal la care nu ajung niciodata, dar “navigheaza” catre el. E un fel de stea a nordului, un reper, care este intodeauna fix si care ne poate ajuta sa ne catalogam actiunile si deciziile.
    Va ramane intodeauna infinitul din matematica, unde spui “limita dintr-o functie cand x <> la infinit” si nu “cand x este infinit”. Oamenii nu pot concepe intrutotul cedarea completa a drepturilor proprii, cum nu pot percepe infinitul, insa au ales cate un termen pentru a se putea referi la ele.

    Inca o remarca am, referitor la consensul din TPE, pe care l-ai eliminat foarte usor. Cred ca este vorba de acel “consensual unconsent”, despre care mai auzim vorbindu-se, care, spre deosebire de TPE, este o practica reala, deoarece poate implica un set de limite prestabilite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: