Jocuri de putere

Dincolo de orice explicatii fanteziste si mai mult sau mai putin metafizice (si am auzit prea multe de astea) BDSM lifestyle e despre joaca. Ne jucam intr-un mediu relativ sigur cu puterea pe care o avem unii asupra celorlalti. Ne jucam cu reguli, mult mai echitabil si mai consensual decat se joaca in general oamenii cu puterea lor in lumea vanilla. Pentru ca acolo jocurile de putere sunt oficial tabu, bagate sub pres, ne facem ca nu exista asa ca le folosim fara a-i avertiza pe ceilalti si fara a respecta vreo regula.
In SM lucrurile sunt pe fata, dinamica fiecarei relatii sau sedinte in parte este cunoscuta in fiecare moment. Nu, nu vreau sa idilizez lumea SM. In practica uneori se incalca reguli destule si exista ca peste tot “pradatori” si victime inocente. Pe de alta parte insa, faptul ca se vorbeste deschis despre transfer (temporar) de putere ca fiind insasi esenta jocului, face oamenii mult mai constienti de ceea ce se intampla si de drepturile lor in cadrul jocului. Prin urmare e mai greu sa te arzi daca stii ca vei avea de-a face cu foc, decat daca habar-n-ai, daca esti constient ca trebuie sa te ingrijesti de siguranta ta si sa respecti reguli , decat daca nu.
Ca persoana natural dominanta m-am jucat cu puterea mea si a altora intotdeauna, in toate felurile si circumstantele. Majoritatea au fost , desigur, inafara scenei SM. Si nu imi vine in minte acum niciun fel de circumstanta in care te poti juca intradevar consensual cu puterea inafara de cea SM sau cel putin limitele in care o poti face (spre exemplu in relatia cu subordonatii din viata profesionala sau cu inferiorii dintr-un grup oarecare) sunt destul de stramte si nesatisfacatoare. Nu imi gasesc neaparat satisfacerea dimensiunii mele dominante si sadice in relatiile cu gratificatie sexuala, doar ca aceasta din urma pare sa adauge multa intensitate jocului si face ca transferul de putere sa capete o profunzime ce poate fi intalnita doar in descrierile experientelor mistice (fata de care eu sunt mai mult decat circumspecta, sceptica).
De regula lucrurile merg insa invers. Cei care isi descopera inclinatia naturala inspre BDSM o fac descoperind initial gratificatia de natura sexuala, o descopera ca pe o orientare sexuala in primul rand si abia apoi isi pun problema jocului de putere. Ba mai mult decat atat, de regula in momentul in care au revelatia faptului ca puterea este indisolubil amestecata in povestea asta, au tendinta de a refuza ideea, de a o nega sau de a pretinde ca nu exista. Si se concentreaza exclusiv asupra dimensiunii strict sexuale, refuzand sa accepte jocul ca fiind un amestec intre una si alta, ca incluzandu-le pe amandoua in aceeasi masura. Asta in privinta barbatilor, pentru care este acceptabil social sa fie puternic sexualizati, dar inacceptabil sa fie submisivi. Femeile au alt parcurs. Descopera la fel, pe filiera fanteziilor sexuale ca sunt into SM. Pentru ca este inacceptabil social ca ele sa aiba o dimensiune sexuala foarte pregnanta, majoritatea submiselor tind sa preia imediat ideea transferului de putere ca principala si sa considere gratificatia sexuala ca fiind optionala sau neimportanta cu totul, iar dominele trebuie sa isi asume statutul de curve/nimfomane, caci nu e acceptabil nici sa fie super-sexualizate si normale , dar nici sa faca tranzactii de putere cu barbatii, de dragul puterii.
Cand tragem linie, sexul si puterea sunt indisolubil legate. In lume exista si se dezvolta fara probleme una fara cealalta in aparenta, dar daca vrem sa mergem pana la maxima intensitate si la radicinile conceptelor, cel mai probabil va trebui sa acceptam asta. Si mai mult decat atat, daca vrem sa ne jucam cu ele si sa le experimentam acolo la intensitatea aia, trebuie sa avem un cadru care sa ne apere de abuz si accident. Caci asa cum spuneam, daca vrei sa te joci cu foc fara sa te arzi prea tare, trebuie sa fii constient si pregatit ca o sa te joci cu foc, nu sa te prefaci ca o sa fie doar putin cald afara, sperand ca nu o sa ti se intample nimic tocmai tie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: